ACID IOPANOIC – prospect

FORMA DE PREZENTARE

Comprimate continand acid iopanoic 500 mg (cutie cu 18 buc.).


ACŢIUNE TERAPEUTICĂ şi INDICAŢII

Produs organoiodat de contrast, indicat pentru colecistografie si colangiografie.


MOD DE ADMINISTARE

Oral, la adulti obisnuit 6 comprimate (3 g), inghitite impreuna cu un pahar cu apa, 10-14 ore inaintea colecistografiei; la nevoie, se poate repeta aceeasi doza (fara a depasi 6 g in 24 de ore); se va face pregatirea recomandata de medicul radiolog.


REACŢII ADVERSE

Uneori greata, voma, diaree, dureri abdominale (de obicei minore si trecatoare), ocazional senzatie de usturime la mictiune, rareori prurit, congestia pielii, urticarie; sunt posibile reactii severe de intoleranta la iod, cu dispnee si soc. Creste iodul proteic sanguin (pentru cateva luni).


CONTRAINDICAŢII

Intoleranta sau alergie la iod (investigare anamnestica), boli hepato-renale grave, insuficienta renala avansata, afectiuni gastrointestinale care impiedica absorbtia adecvata a produsului de contrast; prudenta in caz de colangita, hipertiroidism sever, boli renale (nu se repeta doza), insuficienta cardiaca, scleroza miocardica, boala coronariana (se atropinizeaza in prealabil pentru a evita reflexele vagale), astm bronsic, alergii diverse, tuberculoza; in timpul sarcinii nu este recomandabil examenul radiologic abdominal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu